Bij Agora Leiden zijn we altijd op zoek naar stagiaires!

We werken hiervoor samen met verschillende opleidingen. Zo begeleiden we al sinds ons eerste jaar studenten van ArtEZ, lerarenopleidingen zoals Spring en het ICLON, de opleiding tot onderwijsassistent en Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Stagiaires helpen ons met het vormgeven van ons onderwijs. Ze helpen bijvoorbeeld bij het begeleiden van de leerlingen bij challenges en inspiratiesessies en halen hiermee de buitenwereld de school in of zorgen er juist voor dat de leerlingen buiten de school leren. Stagiaires van de lerarenopleiding kunnen leerlingen in de bovenbouw ook begeleiden in hun route naar het eindexamen. Het zal duidelijk zijn: op pedagogisch, vakdidactisch, organisatorisch en onderwijskundig vlak kun je veel bij ons doen.

We zijn als academische opleidingsschool verbonden aan ROSRijnland en een erkend leerbedrijf. Volg je een opleiding waarmee we nog niet samenwerken? Wij staan open voor alle stagiaires die affiniteit hebben met Agora-onderwijs, dus neem vooral contact met ons op.

Wil je meer weten over de stagemogelijkheden bij Agora Leiden? Stuur dan een mail naar stage@agoraleiden.nl.

 

 

    

 

Lees meer over de stage van Maaike

Mijn naam is Maaike. Intussen ben ik coach bij Agora maar ruim twee jaar geleden ben ik hier gestart als stagiaire Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Misschien denk jij er ook wel over na bij ons stage te komen lopen. Daarom neem ik je graag mee in mijn ervaringen.

Ik vroeg mij altijd af, waarom leren we kinderen op school niet meer over zichzelf? Je bent toch meer dan een brein waar allemaal cognitieve kennis in moet worden gestopt? Natuurlijk moet je nog steeds een eindexamen halen en daar zul je kennis voor moeten opdoen. Maar is het niet veel belangrijker om erachter te komen waar jij gelukkig van wordt? Waarom hebben we het met jongeren niet meer over hoe het is om mens te zijn? Wat komt daar allemaal bij kijken? Je moet het tenslotte je hele leven met jezelf doen.

Met die vraag in mijn achterhoofd ging ik in mijn afstudeerjaar op zoek naar een stage. Via via hoorde ik over Agora en ik wist direct dat dit mijn plek was. Ik stuurde een open sollicitatie met mijn eigen verhaal en mocht op gesprek komen. Na de zomervakantie kon ik starten.

Ik ervaarde het hier direct als een ‘warm bad’. En ik hoor die term vaker vallen als nieuwe mensen bij ons binnenstappen. Het is een energie waarin je je gelijk welkom voelt en merkt dat iedereen open staat om met jou mee te denken. Je zult ook genoeg tijd krijgen om eerst eens rustig rond te kijken. Hoe reilt en zeilt het hier? Je mag observeren, deelnemer zijn, alvorens je echt zelf in de ‘actie’ moet. Ik geloof dat die actie vervolgens ook veel mee waarde heeft als je jezelf de tijd gunt om eerst ‘te zijn’.

Dat ‘zijn’ is ook heel belangrijk als je met kinderen werkt. Je maakt hiermee contact, gewoon als jezelf en bouwt aan een vertrouwensrelatie van waaruit je samen stappen vooruit kunt maken. Intrinsieke motivatie is daarbij altijd leidend. Ook als stagiair(e) krijg je dus veel ruimte om aan te geven wat jij wil leren. Mijn tip is om daarbij verder te kijken dan wat er wellicht vanuit jouw opleiding van jou wordt verwacht. Wie ben jij? Wat zijn jouw talenten? Waar liggen jouw uitdagingen? En waar word jij blij van? Als je jezelf deze vragen centraal stelt, ben je op de mooiste manier van waarde voor de school.

Tijdens je stage moet je ook bereid zijn om het onbekende in te stappen. Onderdeel uitmaken van een lerende organisatie in ontwikkeling vraagt van iedereen inzet, creativiteit, flexibiliteit en vooral vertrouwen. In kinderen, in collega’s en vooral in jezelf en je eigen leerproces. Dat is niet altijd makkelijk, vooral als je je eigen ongemak ervaart of je kwetsbaar voelt omdat je iets doet wat je nooit eerder hebt gedaan. Gelukkig word je hierin met aandacht begeleid. Je mag jezelf uitdagen om elke keer een stapje buiten je comfortzone te doen, altijd op een tempo dat bij jou past.

Word je al een beetje enthousiast nu je dit leest? Dat is naar mijn idee een teken dat een stage bij ons wel iets voor jou is! Je moet het leuk vinden om kinderen een stap verder te helpen in hun ontwikkeling en mag daarvoor jouw authentieke kwaliteiten inzetten. Ben je daarbij niet bang om jezelf een spiegel voor te houden en laat je je niet uit het veld slaan door wat chaos af en toe? Dan zie ik je wellicht snel bij ons op school!

Lees meer over de stage van Tessa bij de collega's in Nijmegen

“In september 2022 stapt Tessa Wolbeer over de drempel van gebouw Linde van het Montessori College in Nijmegen. Linde is de unit voor leerlingen die kiezen voor Agora-onderwijs. De onderwijsvorm is compleet nieuw voor Tessa. De match blijkt perfect.

Tessa volgt de lerarenopleiding geschiedenis; ze zit in het 4e jaar. De bedoeling is dat ze haar eindstage loopt op haar vroegere middelbare school. Maar daar kan ze uiteindelijk tóch niet terecht. Bureau Extern (praktijkbureau lerarenopleidingen van de HAN Academie Educatie) regelt een Agora-stage voor Tessa. “Een voor mij helemaal nieuwe onderwijsvorm…”

Lees verder op: https://www.han.nl/nieuws/2023/09/stage-lopen-in-een-andere-onderwijswereld/#