Mijn naam is Maaike. Intussen ben ik coach bij Agora maar ruim twee jaar geleden ben ik hier gestart als stagiaire Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Misschien denk jij er ook wel over na bij ons stage te komen lopen. Daarom neem ik je graag mee in mijn ervaringen.
Ik vroeg mij altijd af, waarom leren we kinderen op school niet meer over zichzelf? Je bent toch meer dan een brein waar allemaal cognitieve kennis in moet worden gestopt? Natuurlijk moet je nog steeds een eindexamen halen en daar zul je kennis voor moeten opdoen. Maar is het niet veel belangrijker om erachter te komen waar jij gelukkig van wordt? Waarom hebben we het met jongeren niet meer over hoe het is om mens te zijn? Wat komt daar allemaal bij kijken? Je moet het tenslotte je hele leven met jezelf doen.
Met die vraag in mijn achterhoofd ging ik in mijn afstudeerjaar op zoek naar een stage. Via via hoorde ik over Agora en ik wist direct dat dit mijn plek was. Ik stuurde een open sollicitatie met mijn eigen verhaal en mocht op gesprek komen. Na de zomervakantie kon ik starten.
Ik ervaarde het hier direct als een ‘warm bad’. En ik hoor die term vaker vallen als nieuwe mensen bij ons binnenstappen. Het is een energie waarin je je gelijk welkom voelt en merkt dat iedereen open staat om met jou mee te denken. Je zult ook genoeg tijd krijgen om eerst eens rustig rond te kijken. Hoe reilt en zeilt het hier? Je mag observeren, deelnemer zijn, alvorens je echt zelf in de ‘actie’ moet. Ik geloof dat die actie vervolgens ook veel mee waarde heeft als je jezelf de tijd gunt om eerst ‘te zijn’.
Dat ‘zijn’ is ook heel belangrijk als je met kinderen werkt. Je maakt hiermee contact, gewoon als jezelf en bouwt aan een vertrouwensrelatie van waaruit je samen stappen vooruit kunt maken. Intrinsieke motivatie is daarbij altijd leidend. Ook als stagiair(e) krijg je dus veel ruimte om aan te geven wat jij wil leren. Mijn tip is om daarbij verder te kijken dan wat er wellicht vanuit jouw opleiding van jou wordt verwacht. Wie ben jij? Wat zijn jouw talenten? Waar liggen jouw uitdagingen? En waar word jij blij van? Als je jezelf deze vragen centraal stelt, ben je op de mooiste manier van waarde voor de school.
Tijdens je stage moet je ook bereid zijn om het onbekende in te stappen. Onderdeel uitmaken van een lerende organisatie in ontwikkeling vraagt van iedereen inzet, creativiteit, flexibiliteit en vooral vertrouwen. In kinderen, in collega’s en vooral in jezelf en je eigen leerproces. Dat is niet altijd makkelijk, vooral als je je eigen ongemak ervaart of je kwetsbaar voelt omdat je iets doet wat je nooit eerder hebt gedaan. Gelukkig word je hierin met aandacht begeleid. Je mag jezelf uitdagen om elke keer een stapje buiten je comfortzone te doen, altijd op een tempo dat bij jou past.
Word je al een beetje enthousiast nu je dit leest? Dat is naar mijn idee een teken dat een stage bij ons wel iets voor jou is! Je moet het leuk vinden om kinderen een stap verder te helpen in hun ontwikkeling en mag daarvoor jouw authentieke kwaliteiten inzetten. Ben je daarbij niet bang om jezelf een spiegel voor te houden en laat je je niet uit het veld slaan door wat chaos af en toe? Dan zie ik je wellicht snel bij ons op school!