Stel je voor, jij verhuist naar een ander land waar de cultuur en de taal totaal nieuw voor jou zijn. Je kunt in het begin niemand verstaan en contact leggen met leeftijdsgenootjes is spannend en ingewikkeld. Op de ISK-school in Leiden zitten allemaal kinderen die uit het buitenland komen. Veel van hen zijn gevlucht voor een onveilige situatie in hun eigen land. De ISK-school is een school met zogenaamde schakelklassen. De kinderen leren hier Nederlands, zij maken kennis met de Nederlandse gebruiken en ze krijgen ook les in andere vakken, met de bedoeling dat zij op een gegeven moment kunnen instromen naar een reguliere Nederlandstalige middelbare school. Een groep leerlingen van Agora, het ISK en het Stedelijk Gymnasium heeft deelgenomen aan het Junior taalcafé. We leerden onder andere dat er binnen de ISK-groep wel 8 nationaliteiten zaten en waarom ze niet meer in het geboorteland konden wonen. Het zijn 4 bijeenkomsten geweest, waarbij ze elkaar en elkaars cultuur leerden kennen en vooral veel met elkaar spraken. De laatste keer gaven de kinderen elkaar een (Sinterklaas)cadeautje en werden er pepernoten gebakken met behulp van recepten in alle talen! Hieronder enkele reacties van onze leerlingen:

Cian:

Het was gezellig en leuk om nieuwe mensen te leren kennen, meer van hun te leren, over de cultuur bijvoorbeeld. Ik weet nu dat er in Jemen een hele gave boom (de Drakenboom) bestaat, die alleen maar daar groeien.
Ellis: Ik vind het wel interessant om te horen over de nationaliteiten van de kinderen, wel 8 in 1 klas!

Fayah: iedereen doet heel erg z’n best om Nederlands te leren. We hebben zelfs afgesproken met Manushi uit India dat ze een keer met ons naar school gaat!
Fleur: Ik zou ook wel een les op het ISK willen meedoen als Manushi bij ons komt.

Rijk: De laatste keer heb ik geleerd dat het in sommige landen oorlog is en ze daar écht niet meer kunnen wonen. Ze moesten wel weg, dat lijkt me heel eng.